Vägval 2025

Under 1990-talet bildades en Folkets Hus-förening med uppgift att överta ansvaret för den gamla danspaviljong som låg vid idrottsplatsen. I samband med Botniabanans tillkomst fick danspaviljong rivas. Två alternativ diskuterades, att bygga ett nytt Folkets Hus eller använda befintliga Husumgården. Husumgården, som uppfördes av Modo i början av 1930-talet till förmån för Husumborna, blev det alternativ som valdes. Med projekt HUGO inledes ett gemensamt åtagande mellan M-real och Folkets Hus-föreningen när Husumgården renoverades och byggdes ut för cirka 13 miljoner kronor, varav M-real stod för 5,9 miljoner kronor. Folkets Hus-föreningen hade fått ersättning från Banverket med 5 miljoner kronor, ett bidrag från Örnsköldsviks kommun på 1,6 miljoner kronor och och Boverket med 0,5 miljoner kronor. Med ett gemensamt ägande mellan M-real och Folkets Hus-föreningen skulle såväl ekonomisk trygghet som en ändamålsenlig plats för möten mellan människor och scenkonst i alla dess former skapas.

Drömmen om ett kulturhus
Under de senaste åren har GFG Bygdsam tagit ett initiativ till att skapa en modern mötesplats för människor med kultur och bildning som viktiga hörnstenar, det så kallade kulturhusprojektet. Med en helt ny styrelse för Folkets Hus Husumgården började bygget av en oberoende mötesplats fylld med kultur. Vi tror nämligen att kultur och mellanmänskliga möten är så viktigt för ett samhälles mående.

Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling.

Sveriges nationella kulturpolitiska mål

En strategisk plattform har tagits fram och beslut har fattats i demokratisk ordning. Verksamhetsgrenar har börjat slå rot; Nyfiken på samlar människor i spridda åldrar och med olika intressen när Anki samtalar med en intressant gäst. Frizon – en mötesplats där alla är lika välkommen trots våra olikheter – ett sammanhang där vi delar kunskap och erfarenheter som stärker individer och samhälle. På gång är även Sodahuset – en kulturscen som garanterat kommer sätta Husum på kartan. Ja, med övertygelsen att drömmar som ges kraft förändrar är vi nått stort på gång.

Läs mer om visionen och strategisk plan med sikte på 2030

Projektet Grundsunda 2030 förändrar allt
I det trepartssamarbete som pågår för att utveckla Grundsunda har det framkommit att Folkets Hus Husumgården inte finns med i de planer som finns. Tvärtom så har vi nåtts av uppgiften att Husumgården inte ska vara ett Folkets Hus i framtiden. Föreningen Folkets Hus Husumgården har därmed försatts i ett utanförskap med allt vad det innebär av bristande intresse för de ansträgningar att utveckla Husumgården som nu görs. För oss är kulturhusdrömmen något som måste bäras av civilsamhället, med den politiska makten på en armlängds avstånd och oberoende av kommersiella intressen. Tanken med Grundsunda 2030 är att civilsamhället ska var en av tre parter. Trots detta har Folkets Hus Husumgården inte tillerkänts någon plats i de framtidsplaner som diskuterats. Men, vi ska veta att projektägaren, Örnsköldsviks kommun, bygger hela samverkansmodellen på att lokalsamhället är med på noterna. Så, vi har alla möjligheter att påverka skeendet – tillsammans ger vi drömmar kraft!

Förändringar i styrelsen
Den 19 december 2024 meddelade föreningens ordförande Håkan Gunnarsson och vice ordförande Agnetha Alenius Madsen att de på grund av jäv lämnar styrelsen. En förändring som signalerar att det uppstått en intressekonflikt i frågan kring Husumgårdens användning. Den styrelse som valdes 2024 fick ett tydligt uppdrag att förverkliga den strategiska plattform som föreningsstämman beslutat om. Den rådande situationen uppfattar vi som så pass svår att styrelsen väljer att överlåta till föreningsstämman att avgöra föreningens framtid. Styrelsen har meddelat valberedningen att samtliga ställer sina platser till stämmans förfogande.

Vad händer nu
Om Folkets Hus Husumgården tappar sitt hus vad är vi då? Vad händer med Husumgården? Frågorna är många men framförallt är det en signal från Grundsunda 2030 att de inte stödjer den verksamhetsidé som Folkets Hus Husumgården har. Vi är utestängda från dialogen om husets framtid och kanske borde vi kasta in handduken? Men, vår tro på att tillsammans ger vi drömmar kraft kan kanske förändra allt. Om lokalsamhället vill annorlunda och sluter upp bakom föreningen går det att bryta den marginalisering av Folkets Hus Husumgården som pågår. Styrelsen arbetar oförtrutet med Husumgårdens framtid fram till stämman. Tillsammans med etablerade kulturinstitutioner och engagerade personer diskuterar och informerar vi om den uppkomna situationen. Vår förhoppning är att parterna i Grundsunda 2030 ska lyssna på oss – inte bara prata om civilsamhällets viktiga roll utan också ta till vara på det engagemang som finns.

Styrelsens förslag till beslut
Ett av Folkets Hus-föreningens ändamål är att förvalta, utveckla och upplåta allmänna samlingslokaler. Styrelsen menar att Folkets Hus-föreningen har en rätt i Husumgården genom den utbyggnad som skedde för drygt 20 år sedan. Det innebär att en förändrad användning av Husumgården måste ske i dialog mellan Folkets Hus-föreningen och Metsä Board AB. Styrelsen föreslår att stämman beslutar

  • att hävda förenings legala rätt till Husumgården
  • att tillsätta en dialoggrupp för samtal med Metsä Board AB

Styrelsen föreslår att stämman tillsätter en interimistisk styrelse för att under en övergångsperiod handa styrelsen angelägenheter tills dess att frågan om relationen mellan Husumgården, Folkets Hus-föreningen och Metsä Board AB är klarlagd. Därefter kalla till en extra föreningsstämma som beroende på utgången av samtalen med Metsä Board AB tar ställning till föreningens framtid.

Din röst gör skillnad
Skriv upp dig på listan, visa att du bryr dig och stötta Folkets Hus Husumgården. Kom på mötet den 28 februari och visa Grundsunda 2030 vart kraften finns. Är du inte medlem i Folkets Hus Husumgården – bli det! Vi är en andelsförening, vilket innebär att man för ynka 200 kronor får en andel i föreningen. Ingen årsavgift och pengarna tillbaka när du inte vill var med längre. Ange personnummer när du betalar.

Föreningar se hit
Vi vill att Husumgården ska vara den självklara mötesplatsen för ortens föreningar. Vi tror att möten och kultur är är omistliga beståndsdelar i ett sunt och välmående samhälle. För att värna föreningslivet, en oberoende mötesplats och en fri kultur är det viktigt med en bred uppslutning från civilsamhällets organisationer. Idag är det sju föreningar som valt att ställa sig bakom oss. Ju fler föreningar som sluter upp bakom Husumgården desto bättre förutsättningar för ett levande kulturhus i Husum. Ett enat civilsamhälle gör oss starkare i Grundsunda 2030-samarbetet.

Läs mer om hur din förening blir en del av Husumgården

Förnamn

Efternamn

E-post

Skriv vad du tycker